Meest uitgebreide nieuwswebsite

Nieuws

Glasvezel, ADSL of toch Kabel?

Glasvezel internet

Iedereen wil wel een stabiele internetverbinding in en om het huis. Toch is dit niet altijd het geval. Vaak is het lastig om meerdere verdiepingen met één enkele verbinding te bereiken. Zelf heb ik dit ook ervaren en daarom gekozen voor een extra modem op de eerste verdieping. Een andere optie is breedbandinternet. Breedbandinternet geeft een zeer snelle en stabiele internetverbinding. Ideaal voor gamers of veelvuldig gebruikers van het internet. ADSL, Kabel en Glasvezel zijn voorbeelden van breedbandinternet. Alle drie de vormen hebben zowel voor- als nadelen en deze zal ik in deze blog bespreken. Wellicht is breedbandinternet een optie voor jou en heb je een betere internetverbinding dan ooit tevoren.

Glasvezel

Glasvezel internet is een soort internet dat gemaakt is van een speciaal soort glas, welke middels een zeer dunne vezel wordt verbonden. Deze dunne verbinding stelt de gebruiker in staat om over grote afstanden snel informatie te versturen. Glasvezel heeft zelfs de hoogste internetsnelheid van alle drie de vormen van breedbandinternet. Soms kan de internetsnelheid wel oplopen tot 500mb per seconde. Gemiddeld ligt de snelheid van normaal internet rond de 50 tot 100 mb per seconde. Het nadeel van glasvezel internet is dat het nog niet in alle gemeentes beschikbaar is. In en rondom de grote steden is het al wel actief. Als er glasvezel beschikbaar is kun je uit tal van internetproviders kiezen.

ADSL

ADSL is een digitale verbinding, zonder kabel of glasvezel, en staat voor Asymmetric Digital Subscriber Line. Downloaden van data gaat sneller dan het uploaden van data. Een vaste telefoonaansluiting is nodig om informatie over het internet te versturen. Een zogeheten splitter zorgt ervoor dat alle signalen goed overgebracht kunnen worden. ADSL2 en 2+ zijn opvolgers van de normale ADSL-lijn. Je dient wel rekening te houden met de wijkcentrale. Het signaal van ADSL wordt namelijk zwakker als je meer dan 2 kilometer van de centrale af woont. De maximumsnelheid is daarbij slechts 50 mb per seconde. In principe is dit ruim voldoende, maar in vergelijking met glasvezel is het erg weinig.

Kabelinternet

De derde en laatste vorm van breedbandinternet is kabelinternet. Bij kabelinternet wordt zowel het televisiesignaal als het internetsignaal via de kabel gestuurd. Samen met de buren kun je gebruik maken van dezelfde kabel. Dit scheelt een hoop in de kosten. Dit heeft overigens geen invloed op de snelheid van het internet. Een nadeel van kabelinternet is dat een TV-abonnement ten allen tijden verplicht is en je daarbij maar één enkele keuze hebt. Er zit in elk gebied namelijk maar één aanbieder van kabel tv.

Geef een reactie