Je ziet ze steeds vaker en meer voorbij flitsen: de elektrische fietsen. Ik denk dat her inmiddels wel veilig is om te zeggen dat ze niet meer uit het straatbeeld weg te denken zijn. Ze komen in alle vormen en maten.
Zo heb je de wat oudere gebruiker die is overgestapt van de ‘gewone’ naar de elektrische fiets zodat ze kunnen blijven bewegen met behulp van de trapondersteuning. Er zijn jonge moeders met elektrisch aangedreven bakfietsen. Er zijn forenzen die de trein of bus hebben ingeruild voor de speed pedelec (een hele snelle elektrische fiets) en ga zo maar door.
Nederland is natuurlijk altijd al een fietsland geweest en de massale overstap naar de elektrische fiets blijft mij enorm interesseren. Naast dat Nederland bekend staat om de fietsen is ons land ook bekend om de molens, het vaak slechte weer en onze zuinigheid. En over dat laatste wil ik het graag hebben.
Zuinigheid?
Ja, wij staan bekend als mensen die liever niet te veel geld uit geven en al helemaal niet aan andere mensen. Misschien is het wel waar maar ‘onze’ zuinigheid vind ik dan ook weer een interessant onderwerp en daarom leek het mij leuk deze twee onderwerpen (elektrische fietsen en geld) eens te combineren.
Wat kost het?
Dat is meteen een goede vraag. Hoewel er op de meeste sites wel een duidelijk antwoord te vinden is op de vraag wat iets kost, vind ik het eigenlijk belangrijker hoe ze aan die prijs zijn gekomen. Het merk Stella probeert daar best wel duidelijk inzicht in te geven. De Stella fietsen prijzen zijn in ieder geval goed terug te vinden.
Hoe komen ze tot een prijs?
Veel elektrische fietsen lijken (en zijn) best wel duur. Dit hang ook af van een aantal factoren. Een aantal van die belangrijkste factoren zijn of het een a-merk of een b-merk is. Net als in de supermarkt zijn a-merken duurder maar meestal kwalitatief wat beter. Verder is het belangrijk hoeveel versnellingen de fiets moet hebben en hoeveel ondersteuning hij moet kunnen geven. Ook de sterkte van de accu speelt een belangrijke rol. Het is dus goed om alles eens op een rijtje te zetten.
Was dat het?
Helaas niet helemaal. Stella geeft aan dat je naast het kopen van de fiets ook rekening moet houden met bijkomende kosten. Zo moet je natuurlijk de accu opladen en dat kost stroom. Die stroom moet je betalen. Verder moet je rekening houden met verzekeringen en het onderhoud. Eigenlijk alle spullen die je gebruikt hebben onderhoud nodig zo ook een elektrische fiets
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.